bevalt prima !

Zwangerschapskwaaltjes

Aambeien

Aambeien zijn feitelijk spataderen (uitstulping van het bloedvat) bij de anus.  De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je ontlasting wat harder is, dus je moet meer persen om het kwijt te raken. De combinatie van slappe vaatwanden en hard persen is de oorzaak van aambeien. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor soepele ontlasting door voldoende te drinken en vezelrijk te eten. Eventueel kun je Curanol -zalf gebruiken, zie links.

Afscheiding

In de zwangerschap is de vagina beter doorbloed en ook de kliertjes die de afscheiding produceren. Daardoor werken deze kliertjes wat harder. De laatste maand van de zwangerschap kan de afscheiding nog wat toenemen en waterdun worden. Het is een vrij onschuldig verschijnsel. Het advies is om katoenen ondergoed te dragen en geen inlegkruisjes te gebruiken en niet met zeep te wassen om te voorkomen dat er een schimmelinfectie ontstaat. Is de afscheiding groen of bruin of heb je jeuk dan kan er sprake zijn van een infectie. Raadpleeg in dat geval je huisarts.

Bandenpijn

Bandenpijn wordt veroorzaakt doordat de zwaarder wordende baarmoeder trekt aan de banden waarmee deze in de buik is ‘opgehangen’. Vooral bij plotselinge bewegingen (uit de auto stappen, omdraaien in bed) kun je een pijnscheut voelen in je zij of ter hoogte van je liezen. Ook na veel staan of lopen kunnen de banden gevoelig zijn. Bandenpijn kan geen kwaad. Door rusten trekt de pijn weer weg.

Bekkenklachten

Onder invloed van de zwangerschapshormonen  verweken de ligamenten die de bekkendelen met elkaar verbinden. Hierdoor kunnen bij beweging de bekkendelen ten opzicht van elkaar gaan verschuiven waardoor je pijn krijgt. Het is belangrijk om goed op je houding te letten, niet te zwaar te tillen, en eenzijdige belasting te vermijden. Zijn de klachten zo ernstig dat ze je beperken, dan is het verstandig contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig.

Blaasontsteking

In de zwangerschap ben je vatbaarder voor een blaasontsteking. Maar door de veranderingen in je onderbuik voel je minder duidelijk dat je een blaasontsteking hebt. Het branderige gevoel bij het plassen, dat je normaal gesproken bij een blaasontsteking meestal hebt, is in de zwangerschap afwezig en vaak plassen moet je toch al. Aanwijzingen voor een blaasontsteking zijn een onbestemd gevoel in de onderbuik net boven je schaambeen en soms wat meer harde buiken. Laat bij deze klachten voor de zekerheid je urine nakijken. Een onbehandelde blaasontsteking kan opstijgen naar de nieren en/of een vroeggeboorte veroorzaken.

Bloedend tandvlees

Door de betere doorbloeding en lichte zwelling van het tandvlees gaat het eerder bloeden bij aanraking, dus ook bij poetsen. Het is wel belangrijk om extra goed te poetsen in de zwangerschap, omdat je ook vatbaarder bent voor tandbederf en tandvleesontstekingen.  Een tandpasta die speciaal gemaakt is voor zwangeren is Neo´mum.

Borsten, gevoelige

Vanaf het begin van de zwangerschap veranderen de borsten. Ze worden beter doorbloed en het melkklierweefsel groeit. Hierdoor kunnen de borsten gespannen zijn en soms flink in omvang toenemen. Een ondersteunende, passende beha is zeker aan te raden.

Borsten, lekkende

Sommige vrouwen lekken al tijdens de zwangerschap wat melk. Vooral in de laatste maanden komt dat regelmatig voor. Er valt niets aan te doen. Om vlekken in je kleding te voorkomen kun je zoogkompressen in je beha doen.  Verschoon ze wel regelmatig om de kans op irritatie en Candida te voorkomen.

Candida

Candida albicans is een schimmel die normaal gesproken in de vagina voorkomt. Deze kan echter gaan groeien en klachten veroorzaken doordat in de zwangerschap je vagina wat zoeter is. Antibioticagebruik heeft ook nogal eens  groei van Candida tot gevolg. De klachten zijn: pijn, jeuk, roodheid en een witte brokkelige afscheiding. Via je huisarts kun je een middel tegen Candida krijgen.

Carpaal tunnel syndroom

Door het zwangerschapshormoon houdt je meer vocht vast. Hierdoor kan de zenuw in je pols bekneld raken. Het effect is dat je tintelingen en pijn in je hand en vingers krijgt. Dit wordt verergerd door veel bewegen van de pols of de vingers.  Het teveel bewegen van de pols kun je beperken door een spalk te dragen. Een polsbeschermer voor skaten is goedkoop te krijgen in de speelgoedwinkel en heel effectief. Geadviseerd wordt om deze vooral ook ‘s nachts te dragen. Het lijkt ongemakkelijk, maar de verlichting die het geeft is de moeite waard.

Contactbloeding

De baarmoedermond, die boven in de vagina zit, bloedt in de zwangerschap makkelijk. Dit bloeden kan veroorzaakt worden door gemeenschap, zwaar tillen of hard persen.

Meestal is het bloedverlies snel over, soms is er de dag erna nog wat bruine afscheiding. Het is een vrij onschuldige klacht, je kunt hierdoor geen miskraam krijgen.

Duizeligheid

Duizeligheid in de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben.

Je kunt last hebben van lage bloedsuikers. Eet regelmatig iets, ook tussen de maaltijden, maar vermijd suiker. Door inname van suiker (koek, snoep, frisdrank, fruitsap) gaat je bloedsuikerspiegel erg schommelen.

Rond de 20e week daalt de bloeddruk, dit kan ook duizeligheid veroorzaken.

Sommige zwangeren worden duizelig als zij op hun rug liggen. Doordat de zware baarmoeder op een groot bloedvat drukt wordt de bloedtoevoer naar het hart belemmerd. Als je  op je linkerzij gaat liggen verdwijnt de klacht direct.

Door ernstige bloedarmoede kun je ook duizelig worden. Bij de intake en bij 30 weken controleren we hierop.

Door een benauwde omgeving of lang achter elkaar staan of een combinatie van bovenstaande oorzaken kan de duizeligheid verergeren en kun je in sommige gevallen flauwvallen.

Haargroei

In de zwangerschap heb je minder haaruitval dan normaal. Hierdoor wordt je haar wat dikker. Na de bevalling valt al dat extra haar weer uit.

Harde buiken

Harde buiken worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Dit kan komen door de groei van de baarmoeder, maar ook door prikkeling, zoals een blaasontsteking, diarree, een orgasme of erg druk zijn. Harde buiken zijn in principe onschuldig, maar onprettig.  Als je erg druk bent: neem rust. Als de harde buiken echt pijnlijk worden en je hebt er 10 in een uur, is dit een reden om je verloskundige te bellen.

Hartkloppingen

Hartkloppingen zijn een normaal en onschuldig verschijnsel in de zwangerschap. Ze kunnen plotseling optreden en gaan meestal binnen enkele minuten weer over.

Kuitkrampen en onrustige benen

Nachtelijke kuitkrampen en onrustige benen komen met name in de tweede helft van de zwangerschap regelmatig voor. De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft de verminderde doorbloeding van de benen in de zwangerschap er iets mee te maken. Uit onderzoek blijkt niet dat het innemen van extra vitamine B, calcium of magnesium zinvol is. Zorg voor een goede doorbloeding door voor het slapen gaan een stukje te wandelen, de kuiten te laten masseren en/of wisseldouches (warm-koud) toe te passen.

Jeuk

Soms gaat de huid van de buik jeuken door het rekken.  Je kunt daar dan metholgel of Johannesolie op doen, meestal geeft dat wel verlichting. Als je hardnekkige jeuk hebt over je hele lichaam moet je dit wel melden. Mogelijk heb je last van galstuwing.   

Kortademigheid

Je kunt al in het begin van de zwangerschap kortademig zijn. Dit is een normaal verschijnsel en heeft niets met een slechte conditie te maken.

Libido

Je zin in seks kan verminderd zijn, met name in het eerste trimester.  Voor sommige vrouwen blijft dat de hele zwangerschap zo. Maak je geen zorgen, het gaat over na de zwangerschap. Andere vrouwen hebben juist extra veel zin in vrijen. Ook dat is vrij normaal en normaliseert weer na de zwangerschap.

Maagzuur

In de zwangerschap verandert de positie van de maag en de afsluiting naar de slokdarm, waardoor er vaker maagzuur in de slokdarm komt. Dit kan pijnlijk branden. Eet niet teveel in één keer en niet te vet; drink geen koolzuurhoudende draken of koffie. Eventueel kun je een maagzuurremmer gebruiken.

Misselijkheid

Ochtendmisselijkheid is een veel voorkomende klacht , die bij de meeste zwangeren na 14-16 weken overgaat. Sommige vrouwen moeten ook overgeven. Het advies is om liggend op bed een paar droge biscuitjes te eten.  Als je veel moet overgeven en bijna niets binnen houdt, bel dan je verloskundige.

Obstipatie

De darmen werken wat trager in de zwangerschap, waardoor de ontlasting harder wordt. Het is aan te raden om vezelrijk te eten en voldoende (1,5 á 2 liter) te drinken. Wit brood, witte rijst en bananen werken verstoppend.  Lichaamsbeweging bevordert de stoelgang.

Pigmentvlekken

In de zwangerschap kun je een bruine verkleuring in het gezicht krijgen. Door niet in de zon te gaan met je gezicht of een sunblock te gebruiken kun je dit grotendeels voorkomen. De donkere vlekken gaan doorgaans in de maanden na de zwangerschap weer weg.

Rugpijn

Je rug wordt zwaar belast in de zwangerschap. Het extra gewicht dat de rugspieren moeten dragen en het feit dat je banden verslappen onder in vloed van het zwangerschapshormoon maken dat je gemakkelijk rugklachten krijgt. Let op je houding, vermijd zwaar tillen, neem op tijd rust en loop niet op hoge hakken.  Als de klachten ernstig zijn kun je eventueel een afspraak maken met een fysiotherapeut.

Slaapproblemen/vermoeidheid

In de eerste drie maanden heeft een zwangere vaak behoefte aan extra slaap. Het enige wat echt helpt is er aan toegeven.

In de laatste drie maanden is doorslapen vaak een probleem. Er zijn allerlei lichamelijke ongemakken, maar piekeren en bezorgdheid over wat komen gaat speelt vaak ook een rol. Bespreek je zorgen en probeer overdag wat extra rust te nemen (middagdutje).

Spataderen

Door de zwangerschapshormonen worden de wanden van je bloedvaten slapper, daarbij komt dat de zwaarder wordende baarmoeder de terugstroom van het bloed naar het hart bemoeilijkt, waardoor er extra druk op de vaatwanden in de benen komt. Sommige vrouwen krijgen spataderen op de schaamlippen. Spataderen zijn niet te voorkomen, maar je kunt de ernst ervan wel beïnvloeden. Vermijd lang staan of zitten, draag geen knellende kleding, vermijd warme baden en sauna, maak eventueel gebruik van steunkousen.

Sommige fysiotherapeuten kunnen je een speciale spataderbehandeling geven. Kijk voor adressen op www.spatadertherapie.com.

Vaak plassen

Een veelvoorkomende klacht. De oorzaak is enerzijds het zwangerschapshormoon en anderzijds de druk van de baarmoeder (ook in het begin van de zwangerschap!) op de blaas.

Vergeetachtigheid

Vanaf het begin van de zwangerschap kun je vergeetachtig  zijn. Hoe dit komt is niet helemaal duidelijk.  Mogelijk ben je afgeleid door alle veranderingen die staan te gebeuren en alle emoties rondom je zwangerschap. Ook schijnen de hersenen in de zwangerschap wat trager te werken. Na de zwangerschap verdwijnt het weer.

Vocht vasthouden

Vocht in de enkels en vingers, vooral met warm weer, is een normaal zwangerschapsverschijnsel. Minder drinken of minder zout eten helpt niet. Het is juist belangrijk om goed te drinken. Doe als je zit zoveel mogelijk de benen ophoog. In bed kun je een kussen onder het voeteneinde doen, zodat ‘s nachts je voeten wat hoger liggen. Als je plotseling erg veel vocht vast houdt is dat een reden om de verloskundige te bellen.

Wisselende stemmingen

De meeste vrouwen zijn in de zwangerschap wat emotioneler dan daarbuiten. Zowel positieve als negatieve gevoelens lijken sterker. Vooral bij een eerste zwangerschap kan angst een grote rol spelen, je neemt immers een grote stap in het onbekende. Voor de één is dat opwindend en spannend, voor de ander kan af en toe de paniek toeslaan: kan ik dit wel? Hoe moet het dan met mijn werk/sport/relateie? In principe zijn wisselende stemmingen en sterkere emoties in de zwangerschap normaal. Maar blijf je lang somber of angstig, of zit je echt ergens mee, schroom dan niet om aan de bel te trekken. Praat erover met je partner, je verloskundige of je huisarts.

 

Contact&Spoed 

06 213 283 83

zoeken
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Bevalling
Borstvoeding
Coaching
kinderwens
Links
Miskraam
Praktijk Akka
verloskundige
Zwangerschap
Spreekuurlokaties

Oranjekanaal Noordzijde 58
Orvelte

Marktstraat 2
Zweeloo

Gastenboek

Chantal
vr, 31 okt 2014

Hoi Joan! Ik wil jou heel e...

susan, Allart & marlo
di, 5 aug 2014

He joan, We willen je bedanke...

Rudy, Corine en Loïs
do, 6 feb 2014

Hoi Joan, Er zijn geen woo...