bevalt prima !

Miskraam

Bloedverlies

Bloedverlies in de eerste 4 maanden van de zwangerschap komt regelmatig voor. Lang niet altijd wijst dit op een miskraam. Het bloedverlies kan ook onschuldige oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  1. De innesteling van de vrucht in de baarmoederwand geeft vaak wat bloedverlies ongeveer 2 weken na de bevruchting. Bij de één is dit bloedverlies wat meer als bij de ander.
  2. De baarmoedermond, die boven in de vagina zit, bloedt in de zwangerschap makkelijk. Dit bloeden kan veroorzaakt worden door gemeenschap, zwaar tillen of hard persen.

Als je niet veel bloedverlies hebt en je hebt geen buikpijn, kun je het eerst even aanzien. Ben je desondanks ongerust dan mag je natuurlijk altijd bellen. 

 

Bloedverlies met buikpýn

Als je behalve bloedverlies ook buikpijn of menstruatiekrampen hebt, is de kans dat je een miskraam krijgt groter. Ongeveer 10% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Meestal is er dan iets in de aanleg van het vruchtje misgegaan waardoor het niet levensvatbaar is. De krampen die je voelt zijn afkomstig van de baarmoeder die het vruchtje eruit werkt.

 

Wat kun je verwachten?

Je kunt ruim een week bloedverlies hebben. Dit bloedverlies kan wat meer zijn dan je bij een menstruatie gewend bent. Bij het bloed zitten meestal stolsels of stukjes zwangerschapsweefsel. Er is vaak een piek in de hevigheid van de krampen, die weer afnemen als alles uitgescheiden is. Soms blijft het qua bloedverlies en krampen wat doorzeuren, de miskraam zet dan niet goed door. Een enkele keer ga je erg ruim vloeien, dan moet je natuurlijk direct bellen.

 

Wat moet je doen?

  1. Bellen bij ongerustheid, erg veel bloedverlies, extreme pijn of koorts boven 38°.
  2. Tegen de pijn kun je paracetamol nemen, liever geen andere pijnstillers, omdat die bloedverdunnend werken, waardoor je bloedverlies kan toenemen.
  3. Gebruik maandverband ipv tampons.
  4. Voorkom infecties zolang je bloedt: niet in het bad, geen tampons, geen gemeenschap.

 

Wat doet de verloskundige?

Een miskraam kun je niet tegenhouden of voorkomen. In principe, als je niet teveel vloeit, kun je het spontane beloop afwachten. We hebben dan regelmatig contact. Als je niet wilt afwachten of er zijn complicaties, dan wordt je verwezen naar een gynaecoloog. Er zijn dan twee mogelijke behandelingen: een curettage (de baarmoeder wordt dan met een zuigapparaatje leeggezogen) of het opwekken van de miskraam met medicijnen.

Als je meerdere miskramen achter elkaar hebt, kom je in aanmerking voor onderzoek naar de oorzaak. Je krijgt daarvoor dan een verwijzing.

 

Echo

Met een echo kun je vanaf ongeveer 7 weken zwangerschapsduur zien of het hartje klopt. Als het hartje klopt is dat geen garantie dat het goed gaat. Je kunt alsnog een miskraam krijgen. Een echo kan niets veranderen aan de uitkomst van de zwangerschap. Uiteraard wordt er desondanks wel verwezen voor een echo bij een (dreigende) miskraam.

Na de miskraam wordt soms een echo gemaakt om te controleren of de baarmoeder helemaal leeg is.

 

Teleurstelling en verdriet

Een miskraam kan er emotioneel behoorlijk inhakken: de toekomst ziet er ineens heel anders uit. De hormonale veranderingen versterken dit soms nog. Het is niet ongewoon dat je een tijdje erg verdrietig bent over het verlies. Praat erover met je partner, je verloskundige of vrouwen in je omgeving. Je bent zeker niet de enige die dit meemaakt. Op de website van Freya (www.freya.nl) vind je informatie en lotgenoten.

 

Nieuwe zwangerschap

In principe komt na een miskraam vrij snel je cyclus weer op gang en kun je dus opnieuw zwanger worden.

 

Contact&Spoed 

06 213 283 83

zoeken
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Bevalling
Borstvoeding
Coaching
kinderwens
Links
Miskraam
Praktijk Akka
verloskundige
Zwangerschap
Spreekuurlokaties

Oranjekanaal Noordzijde 58
Orvelte

Marktstraat 2
Zweeloo

Gastenboek

Chantal
vr, 31 okt 2014

Hoi Joan! Ik wil jou heel e...

susan, Allart & marlo
di, 5 aug 2014

He joan, We willen je bedanke...

Rudy, Corine en Loïs
do, 6 feb 2014

Hoi Joan, Er zijn geen woo...